Papež František

14.03.2013 09:07

 

Ve středu 13. 3. 2013 ve večerních hodinách bylo oznámeno jméno nového papeže, který je v našich končinách postavou spíše neznámou. Rád tedy využívám zdejšího zpravodaje, abych napsal něco málo o bývalém arcibiskupovi hlavního města Argentiny, který je od výše uvedeného data biskupem města Říma. Z tohoto důvodu je nástupcem apoštola Petra, neboť on se v Římě staral o křesťanskou obec v prvním století.

Kardinál Jorge Mario Bergoglio (nar. 17. 12. 1936) si po svém zvolení vybral jméno František. Co ho k tomu vedlo? Při sobotním setkání s novináři sám vysvětloval, že za tímto rozhodnutím stojí slova jednoho kardinála, který mu bezprostředně po jeho zvolení řekl: „Nezapomeň na chudé“. Právě zvolenému papeži se vybavila v mysli postava sv. Františka z Assisi, který kromě lásky k chudobě a k chudým byl člověkem pokoje a člověkem, který miloval a chránil stvoření. Všechny tyto skutečnosti jsou důvodem, proč současný papež se jmenuje František.

Jeden z hlavních argentinských deníků představuje nového papeže jako člověka, který vede prostý a odříkavý život. Přestože je to téměř dvacet let, zůstává stále živá vzpomínka na jeho návštěvy nemocných a blízkost rodinám obětí, které byly postiženy požárem při diskotéce v r. 1994 (zemřelo 194 lidí a 700 jich bylo zraněno). Dále deník připomíná, že jeho první činem po převzetí arcidiecéze bylo založení biskupského vikariátu pro výchovu, tedy úřadu, který spravuje polovinu městských škol. Ve svých promluvách opakovaně vyzdvihoval smysl pro vlast, který žádal zvláště po politických institucích. Ačkoli je vzděláním chemik, má zálibu ve čtení argentinských klasiků i současných autorů.

Ani ne od prvních dnů, ale přímo od prvních chvil se papež František ukazuje jako člověk, který překvapuje své okolí: např. místo limuzíny odjíždí autobusem s kardinály; věřícím z Argentiny vzkazuje, aby nejezdili do Říma na jeho uvedení do úřadu, ale dali peníze chudým; vydává se na návštěvu do nemocnice za hospitalizovaným kardinálem; nedělní bohoslužbu hned po svém zvolení slaví ve farním kostele sv. Anny.

Jste-li zvědaví na další překvapení, které papežovo počínání přinese, můžete se podívat na webové stránky https://www.radiovaticana.cz, kde mimo jiné najdete zprávy o jeho činnosti či přeložené promluvy.

Zpět

Bohoslužby v kostele Nejsv. Trojice ve Všestarech každou neděli v 9 hodin.

Sobotní mše sv. s nedělní platností na Chlumu a v Nedělištích se střídají po 14 dnech vždy v 16:30. Rozpis zde

Anketa

Sledujete pravidelně bohoslužby na rádiu Proglas a TV NOE?

Ano  (737) 72%
Ne  (285) 28%

Celkový počet hlasů: 1022

Kontakt

Farnost Všestary

© 2016 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode